CREMA
DE VERDURES I PEIX AL FORN CONFITAT AMB CEBA I LLIMONA
POL SERRA
CLÀUDIA MARÍN
INDEX
INTRODUCCIÓ DEL PLAT………………………………………………P.1
PROCEDIMENTS………………………………………………………….P.2
FITXA DIETÈTICA…………………………………………………………P.3
COMENTARI DIETÈTIC………………………………………………..P.4
INTRODUCCIÓ
Aquest
és un plat que ens pot solucionar tant el menjar com el sopar de qualsevol dia
de la setmana.
El
verat és un peix blau, però es podria substituir per qualsevol altre, si ho
preferiu.
El verat és un peix ideal per fer a la planxa.
La
Crema de Carbassó és un plat molt nutritiu, amb molt aport de minerals i
vitamines, molt recomanat per a la cura de la nostra salut.
En
ser un plat compost gairebé essencialment de verdures, és un plat ideal per als
vegetarians. També és una crema perfecta per a les persones que tracten de
perdre pes i segueixen una dieta baixa en calories, o simplement si t'agrada
mantenir la línia i menjar sa.
Per
confeccionar aquest plat, ni tan sols cal saber cuinar, de manera que no hi ha
excusa per no fer-ho. És ràpid, fàcil i econòmic.
CREMA DE VERDURES I PEIX AL FORN
CONFITAT AMB CEBA I LLIMONA
|
MÈTODES DE COCCIÓ: CONCENTRACIÓ
|
INGREDIENTS PER A 6 PERSONES
PER AL PEIX:
6 filets de verat
2 cebes
2 llimones
2 patates
Grans
PER A LA CREMA:
3 flors de
bròquil
3 alls
3 carbassons
1 porro
2 formatgets
|
PROCEDIMENT PER AL PEIX
Mentre pelem i
tallem les patates i les cebes encenem el forn perquè se'ns vagi escalfant i
simplement es tracta de col·locar en una safata de forn, un llit de patates i
cebes finament tallades a mitges llunes ... salpebrem i reguem generosament
amb oli d'oliva.
A continuació
posem el peix sense cap ni espines li afegim la sal i el pebre, uns alls
trossejats, julivert per sobre ... i al forn. Programem calor amunt i avall,
entre 180 º i 190 º durant uns 25 o 30 minuts hi ha mitja cocció reguem amb
el suc d'una llimona i llest!
PROCEDIMENT PER A LA CREMA DE VERDURES
Es talla la
ceba i es sofregeix, (cal moviment constant, a foc mitja. No s’ha de tapar.
Cal evitar que l’oli fregeixi la ceba, si cal es pot afegir H2o), en una
paella ona amb molt poc oli d'oliva i s'afegeixen els alls pelats.
Mentrestant, s'escalfa l'aigua a part fins que bulli.
Es trossegen
els carbassons i s'afegeixen a la ceba i es sofregeix durant un minut.
Els posem a
l'aigua bullint, es tapen i es deixa 8 minuts.
S'afegeix el
pebre al gust i es passa pel robot o batedora fins a aconseguir una crema.
També es pot
servir amb formatge parmesà ratllat.
|
OBSERVACIONS
-
Per
reduir al màxim les pèrdues de vitamines i sals minerals en cuinar les
verdures convé: Utilitza la menor quantitat d'aigua possible, afegir les
verdures o hortalisses a l'aigua quan ja està bullint, deixar les verdures i
hortalisses poc cuites i coure-les en trossos grans, no deixar-les en l'aigua
de cocció després de cuinades, aprofitar l'aigua de cocció per elaborar sopes
o brous o guisats i afegir substàncies àcides (llimona, salsa tomàquet,
vinagre) a l'aigua de remull una vegada netes abans de coure-les, ja que
d'aquesta manera es contribueix a evitar una excessiva pèrdua de vitamines.
-
Els que pateixin de gota (nivells
elevats d'àcid úric), han d’evitar el consum de peix blau, així com de
vísceres, carns vermelles, marisc i alcohol.
|
ALIMENTS
|
Kcal/100
|
Proteïna/100g
|
Hidrats de carbó/100g
|
Aigua/100g
|
COST EN EL MERCAT
|
Ceba
|
31,85
|
1.19
|
5,30
|
91,50
|
0.20€
|
Bròquil
|
33
|
3,59
|
2,66
|
90,6
|
1.80€
|
Alls
|
119,00
|
4,30
|
24,30
|
70,00
|
1.00€
|
Carbassó
|
23,20
|
1,88
|
2,00
|
94,00
|
0.90€
|
Porro
|
29,00
|
2,19
|
3,26
|
92,00
|
0.75€
|
Llimona
|
27,66
|
0,69
|
3,16
|
91,20
|
0.40€
|
Patata
|
73,59
|
2,34
|
14,80
|
80,70
|
0.35€
|
Formatget
|
363,00
|
15,63
|
2,30
|
447,70
|
3.80€ ( caixa de 10 )
|
Verat
|
183,00
|
18,70
|
0,00
|
8.00€
|
FITXA
DIETÈTICA
DIAGRAMA DE FLUXOS
Cebes
|
Bròquil
|
Verat
|
Alls
|
Carbassó
|
Porro
|
Llimona
|
formatgets
|
patates
|
|
rentar
|
![]() |
![]() |
|||||||
pelar
|
|||||||||
coure
|
|||||||||
forn
|
COMENTARI DIETÈTIC
La crema de carbassó, es recomana com
a primer plat al migdia acompanyat d'una ració de carn o peix( com el que hem
cuinat a la nostra recepta).
La
crema de carbassó pot ser indicada per a persones que pateixen diabetis i / o
obesitat.
A
més, el carbassó conté vitamina C, vitamina B i beta carotens. Tot això i més
és el que aporta el carbassó, una saborosa verdura que, pel seu alt contingut
en aigua, té efectes diürètics i amb prou feines engreixa. Tot virtuts per a un
aliment que admet mil formes de preparació.
El peix blau és una bona font de proteïnes
(similar a la carn i l'ou), greixos insaturats (oleic, linoleic i omega 3),
minerals (iode, ferro -una mica menys que la carn-, fòsfor, magnesi i calci -a
les espècies que es prenen amb espina-) i vitamines A, D i B12.
ES
RECOMANABLE PER A:
-
Per a qui vulgui portar una alimentació sana, variada i equilibrada.
-
Per als que tenen risc de patir o pateixen una malaltia cardiovascular, ja
que els àcids grassos tipus omega 3 manifesten un efecte protector, perquè
disminueixen la viscositat de la sang, reduint així el risc de formació de
trombes.
-
També és especialment recomanable per als esportistes, les persones grans i
les dones embarassades.



No hay comentarios:
Publicar un comentario