lunes, 9 de diciembre de 2013

Espaguetis a la carbonara


Introducció:
Aquest plat es un plat per a celíacs. Els celíacs pateixen una intolerància permanent al gluten. La malaltia celíaca és una intolerància al gluten de caràcter permanent que provoca una atròfia de les vellositats del instestí prim que afecta la capacitat d’absorbir els nutrients dels aliments. La ingesta de gluten en persones celíaques, encara que sigui en molt poca quantitat, provoca una reacció immunitària en el intestí prim que causa una inflamació crònica que té com a conseqüència l’atròfia de les vellositats intestinals, acompanyada de símptomes que varien segons els casos. Per evitar aquesta situació, els celíacs, Han de portar una dieta estricte amb absència total de gluten. Aquests plat és perfecte ja que compleix perfectament aquest requisit i a més a més es fàcil aconseguir els ingredients i fàcil de fer.



Ingredients per a 6 persones:
         ·            420 grams de ceba
         ·            325 grams de bacon
         ·            750 gram d’espaguetis sense gluten
         ·            200 grams de parmesà
         ·            1000 ml de nata
         ·            Oli d’oliva
         ·            Sal

Materials:
         ·            Taula per tallar
         ·            Ganivet
         ·            Olla
         ·            Paella
         ·            Colador
         ·            Bol
         ·            Forquilla de fusta

Procediment:
En primer lloc s’ha de posar a bullir l’aigua amb una mica d’oli per poder coure la pasta. Un cop l’aigua ja esta en estat d’ebullició afegim la pasta sense gluten. La sal s’ha d’afegir desprès de la pasta ja que així no alterarà el gust del plat. Un cop la pasta ja està feta la traiem del agua amb l’ajut d’un colador. Quan estiguem separant la pasta del aigua s’ha de mullar amb aigua freda per que no quedi enganxada. Un cop la pasta estigui sense aigua la posem en un bol llesta per barrejar amb la salsa carbonara.
Per fer la salsa carbonara, en primer lloc s’ha de pelar la ceba. Un cop la ceba esta pelada s’ha de rentar i tallar en petits trossos. També s’ha de tallar el bacon en petites tires i rallar el parmesà. Un cop tenim la ceba preparada s’ha de començar a fregir amb una paella amb una petita quantitat d’oli. Quan la ceba es comenci daurar se li afegeix el bacon i es deixa fregit junt la ceba uns minuts. A continuació aboquem la nata a la paella i deixem que s’escalfi durant uns minuts. Un cop la nata entri en l’estat d’ebullició li afegim el parmesà i esperem a que es fongui amb la nata per crear la salsa.
Finalment, quan la salsa arribi al seu estat òptim barregem la salsa carbonara amb els espaguetis i llestos ja podem començar a gaudir del plat.

Diagrama de fluxos:
                      Ceba      Bacon     Parmesà   Nata   Espaguetis   Oli     Sal
Pelar
Rentar
Tallar
Rallar
Fregir
Escalfar
Fondre
Coure
Barrejar
Servir

Valor nutricional:
Espaguetis sense gluten 750 grams:
Energia (Kcal)
2693
Magnesi (mg)
360
Aigua (g)
72,8
Calci (mg)
180
Proteïnes (g)
95,9
Fosfor (mg)
1125
Grassa total (g)
11,9
Ferro (mg)
13,5
HC totals (g)
532
Iode (µg)
75
Fibra (g)
37,5
Zinc (mg)
9,1

Ceba 420 grams:
Energia (Kcal)
122
Magnesi (mg)
16,1
Aigua (g)
350
Calci (mg)
97,1
Proteïnes (g)
4,5
Fosfor (mg)
126
Grassa total (g)
0,9
Ferro (mg)
1,0
HC totals (g)
20,3
Iode (µg)
34,0
Fibra (g)
6,9
Potassi (mg)
619


Bacon 325 grams:
Energia (Kcal)
1906
Magnesi (mg)
41,9
Aigua (g)
45,0
Calci (mg)
22,4
Proteïnes (g)
40,8
Fosfor (mg)
335
Grassa total (g)
194
Ferro (mg)
2,8
HC totals (g)
0
Iode (µg)
36,3
Fibra (g)
0
Potassi (mg)
671

Parmesà 200 grams:
Energia (Kcal)
713
Magnesi (mg)
77,9
Aigua (g)
62,6
Calci (mg)
2238
Proteïnes (g)
67,7
Fosfor (mg)
1412
Grassa total (g)
49,0
Ferro (mg)
1,9
HC totals (g)
0,11
Iode (µg)
3,8
Fibra (g)
0
Potassi (mg)
249

Nata 2000 mil·lilitres:
Energia (Kcal)
2500
Magnesi (mg)
220
Aigua (g)
1638
Calci (mg)
2020
Proteïnes (g)
62,6
Fosfor (mg)
1700
Grassa total (g)
210
Ferro (mg)
2,2
HC totals (g)
90,0
Iode (µg)
58,0
Fibra (g)
0
Potassi (mg)
2640

Recomanacions dietètiques:
Aquests plat al contenir parmesà i nata te aporta una gran quantitat de calci. Aquest plat podria ser recomanat a persones amb problemes ossis. Per una banda es un plat molt calòric , perfecte per esportistes o gent que te un ritme de vida que permeti cremar aquestes calories. Per un altre banda no seria gens recomanables a gent sedentària o gent gran.
En aquesta recepta també li podríem afegir xampinyons que es una gran font de vitamina D.


Alejandro Valén García

No hay comentarios:

Publicar un comentario