Espaguetis a
la carbonara

Introducció:
Aquest plat es un plat per a celíacs. Els
celíacs pateixen una intolerància permanent al gluten. La malaltia celíaca és
una intolerància al gluten de caràcter permanent que provoca una atròfia de les
vellositats del instestí prim que afecta la capacitat d’absorbir els nutrients
dels aliments. La ingesta de gluten en persones celíaques, encara que sigui en
molt poca quantitat, provoca una reacció immunitària en el intestí prim que
causa una inflamació crònica que té com a conseqüència l’atròfia de les
vellositats intestinals, acompanyada de símptomes que varien segons els casos. Per
evitar aquesta situació, els celíacs, Han de portar una dieta estricte amb absència
total de gluten. Aquests plat és perfecte ja que compleix perfectament aquest
requisit i a més a més es fàcil aconseguir els ingredients i fàcil de fer.
Ingredients
per a 6 persones:
·
420 grams de ceba
·
325 grams de bacon
·
750 gram d’espaguetis sense gluten
·
200 grams de parmesà
·
1000 ml de nata
·
Oli d’oliva
·
Sal
Materials:
·
Taula per tallar
·
Ganivet
·
Olla
·
Paella
·
Colador
·
Bol
·
Forquilla de fusta
Procediment:
En primer lloc s’ha de posar a bullir l’aigua
amb una mica d’oli per poder coure la pasta. Un cop l’aigua ja esta en estat
d’ebullició afegim la pasta sense gluten. La sal s’ha d’afegir desprès de la
pasta ja que així no alterarà el gust del plat. Un cop la pasta ja està feta la
traiem del agua amb l’ajut d’un colador. Quan estiguem separant la pasta del
aigua s’ha de mullar amb aigua freda per que no quedi enganxada. Un cop la
pasta estigui sense aigua la posem en un bol llesta per barrejar amb la salsa
carbonara.
Per fer la salsa carbonara, en primer lloc
s’ha de pelar la ceba. Un cop la ceba esta pelada s’ha de rentar i tallar en
petits trossos. També s’ha de tallar el bacon en petites tires i rallar el
parmesà. Un cop tenim la ceba preparada s’ha de començar a fregir amb una
paella amb una petita quantitat d’oli. Quan la ceba es comenci daurar se li
afegeix el bacon i es deixa fregit junt la ceba uns minuts. A continuació
aboquem la nata a la paella i deixem que s’escalfi durant uns minuts. Un cop la
nata entri en l’estat d’ebullició li afegim el parmesà i esperem a que es
fongui amb la nata per crear la salsa.
Finalment, quan la salsa arribi al seu estat
òptim barregem la salsa carbonara amb els espaguetis i llestos ja podem
començar a gaudir del plat.
Diagrama
de fluxos:

Escalfar



Fondre
Coure
Servir
Valor
nutricional:
Espaguetis sense gluten 750 grams:
|
Energia
(Kcal)
|
2693
|
Magnesi
(mg)
|
360
|
|
Aigua
(g)
|
72,8
|
Calci
(mg)
|
180
|
|
Proteïnes
(g)
|
95,9
|
Fosfor
(mg)
|
1125
|
|
Grassa
total (g)
|
11,9
|
Ferro
(mg)
|
13,5
|
|
HC
totals (g)
|
532
|
Iode
(µg)
|
75
|
|
Fibra
(g)
|
37,5
|
Zinc
(mg)
|
9,1
|
Ceba 420 grams:
|
Energia
(Kcal)
|
122
|
Magnesi
(mg)
|
16,1
|
|
Aigua
(g)
|
350
|
Calci
(mg)
|
97,1
|
|
Proteïnes
(g)
|
4,5
|
Fosfor
(mg)
|
126
|
|
Grassa
total (g)
|
0,9
|
Ferro
(mg)
|
1,0
|
|
HC
totals (g)
|
20,3
|
Iode
(µg)
|
34,0
|
|
Fibra
(g)
|
6,9
|
Potassi
(mg)
|
619
|
Bacon 325 grams:
|
Energia
(Kcal)
|
1906
|
Magnesi
(mg)
|
41,9
|
|
Aigua
(g)
|
45,0
|
Calci
(mg)
|
22,4
|
|
Proteïnes
(g)
|
40,8
|
Fosfor
(mg)
|
335
|
|
Grassa
total (g)
|
194
|
Ferro
(mg)
|
2,8
|
|
HC
totals (g)
|
0
|
Iode
(µg)
|
36,3
|
|
Fibra
(g)
|
0
|
Potassi
(mg)
|
671
|
Parmesà 200 grams:
|
Energia
(Kcal)
|
713
|
Magnesi
(mg)
|
77,9
|
|
Aigua
(g)
|
62,6
|
Calci
(mg)
|
2238
|
|
Proteïnes
(g)
|
67,7
|
Fosfor
(mg)
|
1412
|
|
Grassa
total (g)
|
49,0
|
Ferro
(mg)
|
1,9
|
|
HC
totals (g)
|
0,11
|
Iode
(µg)
|
3,8
|
|
Fibra
(g)
|
0
|
Potassi
(mg)
|
249
|
Nata 2000 mil·lilitres:
|
Energia
(Kcal)
|
2500
|
Magnesi
(mg)
|
220
|
|
Aigua
(g)
|
1638
|
Calci
(mg)
|
2020
|
|
Proteïnes
(g)
|
62,6
|
Fosfor
(mg)
|
1700
|
|
Grassa
total (g)
|
210
|
Ferro
(mg)
|
2,2
|
|
HC
totals (g)
|
90,0
|
Iode
(µg)
|
58,0
|
|
Fibra
(g)
|
0
|
Potassi
(mg)
|
2640
|
Recomanacions dietètiques:
Aquests plat al
contenir parmesà i nata te aporta una gran quantitat de calci. Aquest plat
podria ser recomanat a persones amb problemes ossis. Per una banda es un plat
molt calòric , perfecte per esportistes o gent que te un ritme de vida que
permeti cremar aquestes calories. Per un altre banda no seria gens recomanables
a gent sedentària o gent gran.
En aquesta recepta
també li podríem afegir xampinyons que es una gran font de vitamina D.
Alejandro Valén García
No hay comentarios:
Publicar un comentario