Xevi Verdaguer i
la pressió arterial
La pressió arterial
baixa pot tenir mil i un efectes, com ara desmais, suor freda o
marejar-se després d’haver-se aixecat de cop. La pressió arterial
baixa es pot combatre amb una alimentació adequada, assegura el
psiconeuroimmunòleg Xevi
Verdaguer.
“L’important és discernir què provoca a aquella persona una
pressió arterial baixa, perquè, a partir d’aquí, pot seguir unes
pautes a l’hora de menjar”, diu. Hi ha diverses raons.
Un bacteri a
l’estómac, anomenat Helicobacter
Pyloris.
“Afecta gairebé un 50% de la població”, comenta Verdaguer.
Provoca cremors d’estómac, diarrees, reflux i també un estat
general nerviós. Però sovint no avisa amb cap d’aquests símptomes
digestius i només provoca pressió arterial baixa. Per comprovar
exactament que aquest n’és el motiu, cal fer un test, anomenat
ureasa,
que revela si la pressió baixa arterial la provoca aquest motiu. “Si
no se sap, la tendència habitual és que la gent es prengui un cafè
o coca-cola per fer-la pujar, però llavors es pot acabar provocant
una llaga”. En canvi, si el test revela que el bacteri n’és la
causant, cal prendre antibiòtics naturals, fets amb all i amb
extracte de llavors d’aranja. Una altra opció és menjar dosis
altes de xiitake
i de bolet carner (Hericium
erinaceus),
i també incrementar la ingesta de cítrics, canyella, regalèssia,
aranyons i de bròquil.
Pau Esculies. Te
Kukicha amb regalèssia i pell de mandarina, recepta de Montse
Vallory
La falta
d’hidratació.
L’aigua de baixa mineralització deshidrata i llavors la pressió
arterial baixa. “La solució és beure’n dos litres, però de
mineralitzada; és a dir evitar marques com Bezoya, Lanjarón, Aigua
de Ribes, que
poden anar bé per altres motius,
i optar per les aigües amb mineralització alta, com Solan de Cabras
i Sant Aniol”. Hi ha un truc per comprovar si s’està
deshidratat, que és posar-se dempeus, comprovar que les venes del
dors de la mà s’inflen i es fan visibles. Llavors aixecarem el
braç fins que la mà és a l’alçada de l’espatlla. Si les venes
marcades desapareixen quan la mà està aixecada, ens indica que el
cos està ben hidratat. Si, en canvi, continuen marcades, és que hi
ha deshitració. La solució és senzillament hidratar-nos, beure dos
litres d’aigua mineralitzada, menjar fruita i verdura i evitar
aliments i begudes diurètiques (com ho és la cua de cavall), perquè
fan que el cos es quedi sense aigua.
La poca ingesta
de sal.
L’alimentació sense sal provoca miccions més freqüents i far
baixar la pressió. Per retenir més l’aigua al cos, cal optar amb
moderació per aliments amb sal, com les algues.
La
sobremedicació.
Els medicaments, especialment els antidepressius o els
vasodilatadors, provoquen deshitració i, per consegüent,
hipotenssió. Les drogues també ho fan.
Les baixades de
glucosa.
Les dietes basades en sucres, edulcorants, hidrats de carboni de
farines blanques i alcohol donen energia immediata però al cap de
poc temps, una hora aproximadament, fan hipoglucèmies, i per
consegüent, baixades de pressió arterial. La solució en aquesta
situació és regular la ingesta de sucre, optar per cereals
integrals i prendre aliments que fan pujar la pressió, com ara la
regalèssia (vegeu a la foto un te
kukicka amb regalèssia
i pell seca de mandarina de la cuinera Montse Vallory), la canyella,
l’estèvia i el fenigrec. De manera que si mengem arròs blanc o
amanides pasta de farines blanques, ho podem acompanyar de fenigrec i
canyella, per exemple. O si prenem un suc de fruita o un pastís,
posar-hi estèvia. En aquest cas concret, una dieta rica en líquids
i en proteïnes, no provocaria hipoglucèmia, ni, per tant, pressió
arterial baixa.
L’embaràs.
L’únic remei contra la baixada habitual de la pressió arterial
que provoca l’embaràs és beure aigua mineralitza o bé una beguda
isostònica feta amb aigua de mar barrejada amb aigua de
mineralització baixa (sic).
L’estrès i
l’ansietat mantingut en el temps.
És segurament el motiu més habitual d’hipotensió. El cortisol,
hormona d’estr`rs, es pot deixar de fabricar en situacions d’estrès
permanents provocat per una fatiga de les glàndules suprarenals. Si
no hi ha cortisol, llavors baixa la pressió arterial. Per saber si
és exactament aquest el motiu, es pot fer una anàlisi a partir de
la saliva, per comprovar l’índex de fatiga o d’estrés adrenal.
La solució és prendre ginseng o altres plantes amb propietats
adaptògenes i sobretot, prendre’s la vida d’una altra manera.
La histamina
excessiva a la sang.
L’alimentació rica en histamina
(vegeu la llista) és vasodilatadora i, com a conseqüència, fa
baixar la pressió arterial. També acostuma a passar trenta minuts
després després d’haver fet exercici físic intens, que és quan
al cos hi ha més histamina. La solució és incrementar els aliments
sense histamina.
Aliments
histamínics
·Taronja, llimona,
kiwi, pinya, plàtan, maduixa, papaia
·Vaca: llet i
derivats (especialment formatges curats)
·Xocolata
·Nous, cacauets
·Soja: llet de soja
i derivats (miso, tempe, tamari, tofu…)
·Cafè, te,
alcohol, cervesa, vi, vinagre i confitats
·Peix blau i marisc
·Porc i embotits i
carn de la nevera de més de 48 h
·Blat i derivats
·Tomàquet, pebrot,
albergínia, patata, espinacs i bledes. Verdures fermentades, com
xucrut
·Sucre blanc i
additius (glutamat o E-621, aspartam, gelats, pastissos,
llaminadures)
Aliments
antihistamínics
·Poma, pera, mango,
coco, litxis, magrana, raïm, meló, síndria, fruites del bosc,
figues, préssec, cireres, albercoc, nectarines
·Llet d’arròs,
de sèsam, de coco, d’avena, llet d’euga, llet de cabra o
d’ovella
·Formatge d’ovella
o de cabra fresc
·Iogurt d’ovella
o de cabra
·Pa d’espelta,
pasta d’espelta, farina d’espelta o cereals sense gluten
·Sucre integral,
estèvia o mel
·Infusions d’herbes
que no portin teïna
·Peix blanc
(llenguado, rap, lluç, bacallà, calamars, pop, sèpia, congre,
turbot, llobarro, etc.)
·Enciam, endívies,
escarola, créixens, canonges, rúcula, cols de brussel·les,
coliflor, col llombarda, bròcoli, bròquil blanc, carxofes,
pastanaga, moniato, cogombre, all, ceba, porro, carbassó, carbassa,
espàrrecs, remolatxa, mongeta, naps, ravenets
·Xai, vedella,
conill, senglar, pollastre, indiot
·Rovell d’ou
·Algues
·Llegums
No hay comentarios:
Publicar un comentario