miércoles, 4 de diciembre de 2013

TRUITA DE PATATES AMB AMANIDA I PA AMB TOMÀQUET

                                                                                                                     Guillem Rodríguez Cobo





La truita de patates, també anomenada truita espanyola, és un plat popular amb una àmplia distribució arreu de la Mediterrània  i Europa. Existeixen diverses versions que afegeixen altres hortalisses, com és el nostre cas, ja que hi hem posat ceba i patata. Les proporcions d’ou, patata o qualsevol altre aliment, varien segons la zona i es poden preparar al gust.

El pa amb tomàquet és típic de la cuina catalana i balear, reconegut com a “plat català”. El pa d’origen era el pa de pagès, però actualment s’utilitza més el pa de barra. Consisteix en una llesca de pa sucat amb tomàquet madur i amanit amb oli d’oliva i sal. Es pot acompanyar amb qualsevol tipus d’aliment, ja siguin embotits, peixos, carns, verdures...

L’amanida és un plat fred amb ingredients generalment crus, sobretot hortalisses tallades i amanides amb sal, oli i vinagre. Al nostre país l’amanida més habitual es compon d’enciam,tomàquet i ceba. Tot i que, també s’hi poden afegir fruits secs, formatges, olives, altres hortalisses i verdures. També s’hi poden afegir ingredients calents, però en conjunt segueix sent un plat fred. Es preparen al gust.







·         INGREDIENTS:

ALIMENT
PREU (€)
PES BRUT (g)
PES NET (g)
Ous
1,17
370
360
Patates
1,21
1225
1150
Ceba
0,18
255
205
Tomàquet (licopè)
0,34
425
420
Pa
0,44
---
220
Enciam
0,65
379
373
Formatge brie
0,99
---
150
Cacauets
1,10
---
90
Olives
1,38
---
50
Bacon
1,37
---
200
TOTAL:
8,85 €

3218 g


·         PROCEDIMENT:


PASSES PRÈVIES:      - Pesar aliments



                        TRUITA:      - Pelar les patates
                                               - Trossejar les patates i la ceba
                                               - Fregir les patates a la paella i retirar-les
                                               - Fregir la ceba a la paella i retirar-les
                                               - Trencar i batre els ous afegint sal en un bol
                                               - Afegir els ous batuts a la paella
                                               - Afegir les patates i deixar coure a foc lent durant uns minuts
                                               - Girar la truita i deixar coure a foc lent
                                               - Girar la truita varies vegades fins arribar a una cocció completa



                        PA  AMB TOMÀQUET:   - Tallar el pa
                                                                       - Sucar el pa amb tomàquet
                                                                       - Afegir oli i sal



AMANIDA:        - Rentar: enciam i tomàquets
                                                              - Trossejar: enciam, tomàquets i formatge brie
                                                              - Afegir olives i cacauets
                                                              - Fregir el bacon a la paella i afegir-lo
                                                              - Amanir i barrejar





·         TÈCNICA:


CEBA, PATATES i BACON: cocció per concentració. Es realitza a foc viu, per tal que agafin un color daurat i es formi una crosta que impedeix la pèrdua dels sucs, i aquests migrin cap al centre de l’aliment.

TRUITA: tot i ser un fregit (cocció per concentració), es fa una cocció a foc lent perquè és una truita de grans dimensions. L’objectiu no és la d’una cocció d’expansió, afavorir el pas dels sucs nutritius cap al líquid de cocció, sinó tot el contrari. El foc lent ajuda a la completa cocció de la truita, ja que si es realitzès a foc viu quedaria crua en el seu interior.

            AMANIDA: plat fred amb condiment.





·         DIAGRAMA DE FLUX:
  

TRUITA:



AMANIDA:




·         VALOR NUTRICIONAL:

Primer de tot, hem de dir que aquest plat és molt energètic. Concretament, la truita de patates i ceba aporta: proteïnes 15 g, vitamina C  31 g, hidrats de carboni  23 g, també minerals, fibra i greixos en poca quantitat. L'amanida amb formatge brie, bacon i cacauets serveix d'acompanyament per refrescar, i conté: hidrats de carboni  32 g, proteïnes  55 g, i també potassi en poca quantitat. I finalment, el pa amb tomàquet que és ric en hidrats de carboni  60 g i licopè una substància que s'absorbeix millor amb una mica de greix.

Cal explicar les propietats positives de l'ou: és bo pels ossos i les articulacions, aporta aminoàcids essencials i són molt nutritius una vegada cuinats. Els ous s'han de guardat en un lloc sec i fresc, sense humitat, o bé a la nevera. També es aconsellable guardar-los amb la punta cap avall, i fixar-se be en la numeració dels ous: podríem dir que la numeració més adient acabaria en numero 0 ja que és un indicador de que són ous ecològics.







ALIMENT
E (Kj)
E (kcal/100g)
H2O (g)
Proteïnes (g)
Carbohidrats totals (g)
Sodi (ng)
Potassi (mg)
Calci (mg)
Fòsfors (mg)
Vit. C (mg)
Grassa total
Patates
369
88
78
2,7
19,3
24
493
36
72
21,2
---
Ceba
71
17
94,7
0,8
3,5
26
100
26
20
9,1
---
Tomàquet
84
20
94
1
4,1
5
267
9
43
---
---
Suc de tomàquet
46
11
96
1
1,7
8
338
2
44
---
---
Enciam
19,6
4,7
94
1,37
3,50
3
220
68
25
18
---
Ous*
653
156
74
12
0,4
135
138
56
213
---
---
Cacauets
---
553
6,7
25,7
19,2
16
720
58
385
---
---
Olives
---
167
70,9
0,80
1,00
54
432
64
---
0,07
---
Bacon
2805
670
14,3
8,3
---
1780
17
37
38
---
70,8
Formatge brie
1490
360
49,9
17
4,2
---
---
59
---
---
22,9
Pa
1122
268
29,8
8,4
57
136
175
19
136
---
---


*
Grasses saturades (g)
Monoinsaturades (g)
Poliinsaturades (g)
Colesterol (mg)
Ferro
Tiamina
Rivoglobina
Niacina
3,18
4,53
2,89
449,0
2,53
0,250
0,523
0,20







ALIMENT
Pes net (g)
Pes net (g)/ració
E (kcal/100g)
E (kcal)
Patates
1150
285
88
323,8
Ceba
205
51
17
300
Tomàquet
420
105
20
525
Suc de tomàquet
---
---
11
---
Enciam
373
93
4,7
1.978,7
Ous
360
90
156
57,7
Cacauets
90
22
553
3,9
Olives
50
12
167
7,2
Bacon
200
50
670
7,4
Formatge brie
150
37
360
10,3
Pa
220
55
268
20,5
TOTAL:
3.234,5 kcal





No hay comentarios:

Publicar un comentario