La truita de patates, també anomenada truita
espanyola, és un plat popular amb una àmplia distribució arreu de la Mediterrània i Europa. Existeixen diverses versions que
afegeixen altres hortalisses, com és el nostre cas, ja que hi hem posat ceba i
patata. Les proporcions d’ou, patata o qualsevol altre aliment, varien segons
la zona i es poden preparar al gust.
El pa amb tomàquet és típic de la cuina catalana
i balear, reconegut com a “plat català”. El pa d’origen era el pa de pagès,
però actualment s’utilitza més el pa de barra. Consisteix en una llesca de pa
sucat amb tomàquet madur i amanit amb oli d’oliva i sal. Es pot acompanyar amb
qualsevol tipus d’aliment, ja siguin embotits, peixos, carns, verdures...
L’amanida és un plat fred amb ingredients
generalment crus, sobretot hortalisses tallades i amanides amb sal, oli i
vinagre. Al nostre país l’amanida més habitual es compon d’enciam,tomàquet i
ceba. Tot i que, també s’hi poden afegir fruits secs, formatges, olives, altres
hortalisses i verdures. També s’hi poden afegir ingredients calents, però en
conjunt segueix sent un plat fred. Es preparen al gust.
·
INGREDIENTS:
ALIMENT
|
PREU (€)
|
PES BRUT (g)
|
PES NET (g)
|
Ous
|
1,17
|
370
|
360
|
Patates
|
1,21
|
1225
|
1150
|
Ceba
|
0,18
|
255
|
205
|
Tomàquet (licopè)
|
0,34
|
425
|
420
|
Pa
|
0,44
|
---
|
220
|
Enciam
|
0,65
|
379
|
373
|
Formatge brie
|
0,99
|
---
|
150
|
Cacauets
|
1,10
|
---
|
90
|
Olives
|
1,38
|
---
|
50
|
Bacon
|
1,37
|
---
|
200
|
TOTAL:
|
8,85 €
|
·
PROCEDIMENT:
PASSES PRÈVIES: - Pesar aliments
TRUITA: - Pelar les patates
-
Trossejar les patates i la ceba
-
Fregir les patates a la paella i retirar-les
-
Fregir la ceba a la paella i retirar-les
-
Trencar i batre els ous afegint sal en un bol
-
Afegir els ous batuts a la paella
-
Afegir les patates i deixar coure a foc lent durant uns minuts
-
Girar la truita i deixar coure a foc lent
- Girar la truita varies vegades
fins arribar a una cocció completa
PA
AMB TOMÀQUET: - Tallar el pa
-
Sucar el pa amb tomàquet
-
Afegir oli i sal
AMANIDA: - Rentar: enciam i tomàquets
-
Trossejar: enciam, tomàquets i formatge brie
-
Afegir olives i cacauets
-
Fregir el bacon a la paella i afegir-lo
- Amanir i barrejar
·
TÈCNICA:
CEBA, PATATES i BACON:
cocció per concentració. Es realitza a foc viu, per tal que agafin un color
daurat i es formi una crosta que impedeix la pèrdua dels sucs, i aquests migrin
cap al centre de l’aliment.
TRUITA: tot i ser un
fregit (cocció per concentració), es fa una cocció a foc lent perquè és una
truita de grans dimensions. L’objectiu no és la d’una cocció d’expansió,
afavorir el pas dels sucs nutritius cap al líquid de cocció, sinó tot el
contrari. El foc lent ajuda a la completa cocció de la truita, ja que si es
realitzès a foc viu quedaria crua en el seu interior.
AMANIDA:
plat fred amb condiment.
·
DIAGRAMA DE FLUX:
TRUITA:
AMANIDA:
·
VALOR NUTRICIONAL:
Primer de tot, hem de dir que aquest plat és molt
energètic. Concretament, la truita de patates i ceba aporta: proteïnes 15 g , vitamina C 31
g , hidrats de carboni 23
g , també minerals, fibra i greixos en poca quantitat.
L'amanida amb formatge brie, bacon i cacauets serveix d'acompanyament per
refrescar, i conté: hidrats de carboni 32 g , proteïnes 55 g, i també potassi en poca quantitat. I
finalment, el pa amb tomàquet que és ric en hidrats de carboni 60
g i licopè una substància que s'absorbeix millor amb
una mica de greix.
Cal explicar les propietats positives de l'ou: és
bo pels ossos i les articulacions, aporta aminoàcids essencials i són molt
nutritius una vegada cuinats. Els ous s'han de guardat en un lloc sec i fresc,
sense humitat, o bé a la nevera. També es aconsellable guardar-los amb la punta
cap avall, i fixar-se be en la numeració dels ous: podríem dir que la numeració
més adient acabaria en numero 0 ja que és un indicador de que són ous ecològics.
ALIMENT
|
E (Kj)
|
E (kcal/100g)
|
H2O (g)
|
Proteïnes (g)
|
Carbohidrats totals (g)
|
Sodi (ng)
|
Potassi (mg)
|
Calci (mg)
|
Fòsfors (mg)
|
Vit. C (mg)
|
Grassa total
|
Patates
|
369
|
88
|
78
|
2,7
|
19,3
|
24
|
493
|
36
|
72
|
21,2
|
---
|
Ceba
|
71
|
17
|
94,7
|
0,8
|
3,5
|
26
|
100
|
26
|
20
|
9,1
|
---
|
Tomàquet
|
84
|
20
|
94
|
1
|
4,1
|
5
|
267
|
9
|
43
|
---
|
---
|
Suc de tomàquet
|
46
|
11
|
96
|
1
|
1,7
|
8
|
338
|
2
|
44
|
---
|
---
|
Enciam
|
19,6
|
4,7
|
94
|
1,37
|
3,50
|
3
|
220
|
68
|
25
|
18
|
---
|
Ous*
|
653
|
156
|
74
|
12
|
0,4
|
135
|
138
|
56
|
213
|
---
|
---
|
Cacauets
|
---
|
553
|
6,7
|
25,7
|
19,2
|
16
|
720
|
58
|
385
|
---
|
---
|
Olives
|
---
|
167
|
70,9
|
0,80
|
1,00
|
54
|
432
|
64
|
---
|
0,07
|
---
|
Bacon
|
2805
|
670
|
14,3
|
8,3
|
---
|
1780
|
17
|
37
|
38
|
---
|
70,8
|
Formatge brie
|
1490
|
360
|
49,9
|
17
|
4,2
|
---
|
---
|
59
|
---
|
---
|
22,9
|
Pa
|
1122
|
268
|
29,8
|
8,4
|
57
|
136
|
175
|
19
|
136
|
---
|
---
|
*
Grasses saturades (g)
|
Monoinsaturades (g)
|
Poliinsaturades (g)
|
Colesterol (mg)
|
Ferro
|
Tiamina
|
Rivoglobina
|
Niacina
|
3,18
|
4,53
|
2,89
|
449,0
|
2,53
|
0,250
|
0,523
|
0,20
|
ALIMENT
|
Pes net (g)
|
Pes net (g)/ració
|
E (kcal/100g)
|
E (kcal)
|
Patates
|
1150
|
285
|
88
|
323,8
|
Ceba
|
205
|
51
|
17
|
300
|
Tomàquet
|
420
|
105
|
20
|
525
|
Suc de tomàquet
|
---
|
---
|
11
|
---
|
Enciam
|
373
|
93
|
4,7
|
1.978,7
|
Ous
|
360
|
90
|
156
|
57,7
|
Cacauets
|
90
|
22
|
553
|
3,9
|
Olives
|
50
|
12
|
167
|
7,2
|
Bacon
|
200
|
50
|
670
|
7,4
|
Formatge brie
|
150
|
37
|
360
|
10,3
|
Pa
|
220
|
55
|
268
|
20,5
|
TOTAL:
|
3.234,5 kcal
|
|||



No hay comentarios:
Publicar un comentario